OURENSE, 18 de decembro de 2022. O docente José Espinosa Sánchez, sinala que nesta liña "e na comarca de Valdeorras e a súa área de influencia, o sector olivícola, como sector emerxente, require da posta ao dispor dos potenciais olivareros duns coñecementos que permitan abordar a planificación e o diagnóstico da explotación en aras á súa rendibilidade e sustentabilidade no tempo". Ese é o obxectivo ao que se engade a rigorosidade científica e técnica que ha de caracterizar a actividade universitaria, desde UNED de Ourense en cuxa Aula valdeorresa celébrase o curso.
A sesión do sábado día 17 concretouse en desenvolver:
Sendo organizado como actividade de extensión universitaria, o curso de Introdución á Olivicultura oriéntase a quen teña interese no sector, xa sexa como produtor, como consumidor ou como estudante, tratando de dotar aos participantes dos sinais sensoriais que permitan establecer e describir obxectivamente diversos aspectos de interese para a actividade olivícola, aspectos que comprenden a descrición do terreo, observación de caracteres varietales e observacións sensoriais de valor diagnóstico de oliva e aceite, todo o cal ha de servir para abordar a toma de decisións que conduzan ao desenvolvemento exitoso da actividade, decisións sobre actuacións directas e decisións sobre a selección discrecional de intervencións técnicas multiprofesionales cualificadas.
Como complemento ás sesións de corte teórico desenvolvidas, organizouse esta xornada de carácter máis práctico ao obxecto de mostrar a aplicación en campo dos contidos desenvolvidos, cuxo obxectivo foi aproximar ás participantes metodoloxías conducentes á determinación de forma obxectiva e repetible de diversos parámetros que permitan a valoración do oliveiral e da explotación na liña en que foi abordado nas pertinentes sesións de carácter máis teórico. A obxectividade e repetibilidad destas determinacións preténdese obter mediante técnicas sinxelas, de base sensorial, alcanzables e de fácil utilización. Unha práctica única non só en Valdeorras máis, segundo Espinosa, posiblemente tamén en Galicia.
UNED Ourense
Comunicación